Sunday, Feb 18, 2018
Login

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα ΙΕΤΜ Athens: Το Αύριο είναι ήδη εδώ

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αθήνα φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις διεθνώς του χώρου των παραστατικών τεχνών, το ΙΕΤΜ Athens. Πρόκειται για την τακτική συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, μιας ένωσης καλλιτεχνικών φορέων από το χώρο των παραστατικών τεχνών, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται κορυφαίοι θεσμοί και καλλιτέχνες όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Kunstenfestivaldesarts, o Jan Fabre, οι Forced Entertainment κ.α.
Έτσι, περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών απ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και άλλες ηπείρους, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αθήνα, για να γνωρίσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους και όλοι μαζί να καθορίσουν το «Αύριο» των παραστατικών τεχνών.

Κύριος στόχος του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΙΕΤΜ Athens είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ουσιαστικής γνωριμίας ανάμεσα στην ελληνική σκηνή και τους εκπροσώπους καλλιτεχνικών φορέων του εξωτερικού, οι οποίοι θα επισκεφθούν τον Οκτώβριο την Αθήνα στο πλαίσιο του ΙΕΤΜ Athens. Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος, κύρια επιδίωξη και μέριμνα μας ήταν  να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και καλλιτέχνες να «συστηθούν» στο διεθνές κοινό των επισκεπτών.

Έμφαση δόθηκε αφενός σε ομάδες και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον ανεξάρτητο χώρο και αφετέρου στη γενία των 30 με 40. Ο ανεξάρτητος χώρος καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής. Αντίθετα με χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, όπου μεγάλο μέρος της σύγχρονης παραγωγής στηρίζεται στην παραγωγή κρατικών θεατρικών οργανισμών, στην Ελλάδα η σύγχρονη παραγωγή στηρίζεται στον ανεξάρτητο χώρο. Ακόμη και σημαντικοί κρατικοί θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών στηρίζουν το πρόγραμμά τους στην παραγωγή του ανεξάρτητου χώρου. Ταυτόχρονα, όμως, οι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο είναι αυτοί που βάλλονται περισσότερο από κάθε άλλο από την κρίση. Έτσι, θεωρούμε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί και να αναδειχθεί αυτό το τμήμα της ελληνικής παραγωγής. Η έμφαση στη γενιά των 30 με 40, εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι οι καλλιτέχνες που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, έχοντας ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αυτοί που σήμερα αντιμετωπίζουν την πρόκληση και επωμίζονται την ευθύνη να δημιουργήσουν μία νέα αισθητική, ηθική και δεοντολογική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το Αύριο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.

Τόσο στις παραστάσεις, όσο και στις δράσεις και τις δημιουργικές συναντήσεις, έμφαση δόθηκε στη γενιά των δημιουργών που είναι σήμερα μεταξύ 30 και 40 ετών, καθώς θεωρούμε ότι αυτοί οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν δώσει ήδη αξιόλογα δείγματα γραφής πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αυτοί που περισσότερο από κάθε άλλον βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την αναγκαιότητα αλλά και φέρουν την ευθύνη να διαμορφώσουν μια νέα αισθητική, ηθική και δεοντολογική βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το Αύριο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.

Με δεδομένο  το χρονικό περιορισμό των 3 ημερών καθώς και τους περιορισμένους χώρους που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, χωρίσαμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε τρεις κατηγορίες: Παραστάσεις, Kαλλιτεχνικές Δράσεις (Καφενεία, Περίπατοι, Συμπόσια) και Δημιουργικές Συναντήσεις.

Οι καλλιτεχνικές δράσεις τοποθετούνται σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ παράστασης και συνάντησης και στηρίζονται στη διάδραση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Με αφετηρία συνήθειες της ελληνικής ιστορίας και πραγματικότητας, καλέσαμε τους Έλληνες καλλιτέχνες να προτείνουν δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τις εξής μορφές:

1.    Συμπόσιο
Ορισμός: (στην αρχαιότητα) συνάντηση σε κάποιο σπίτι που περιλάμβανε συχνά, εκτός από το φαγητό και την οινοποσία, ψυχαγωγικά θεάματα και συζήτηση για κάποιο φιλοσοφικό θέμα, (σήμερα) επιστημονική συνάντηση ειδικών σε κάποιο θέμα
Με βάση τον παραπάνω ορισμό, οι καλλιτέχνες – καλλιτεχνικές ομάδες καλούνται να επιμεληθούν ένα «Συμπόσιο».

2.    Καφενείο
Η πρακτική του ελληνικού καφέ και το ελληνικό Καφενείο είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το Καφενείο δεν είναι απλώς ένας χώρος που πάμε για να πιούμε έναν καφέ. Παραδοσιακά είναι χώρος συνάντησης της κοινότητας, ένας χώρος που δίνει την ευκαιρία για συζητήσεις φιλοσοφικού ή μη περιεχομένου, αλλά και για επιτραπέζια παιχνίδια (πχ τάβλι).

3.    Περίπατος
Ορισμός: Περίπατος: Το προς αναψυχή βάδισμα. Περιπατικός: Ο αναφερόμενος στον περίπατο || Ως ουσιαστικό περιπατιτικοί: οι οπαδοί της αριστοτελικής φιλοσοφίας.
Όπως και ο ελληνικός καφές και ο ελληνικός περίπατος διαφέρει ουσιαστικά από το αγγλικό “walk” ή “tour” ως προς τον τρόπο που συνδέεται με τη φιλοσοφία και τη γνώση. Οι καλλιτέχνες – ομάδες που σχεδίασαν έναν Περίπατο, δημιούργησαν όχι μόνο τη διαδρομή, αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης – μαθήματος που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Το αποτέλεσμα, μετά την ανταπόκριση των Ελλήνων καλλιτεχνών, είναι μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων οι οποίες εγκαινιάζουν μία νέα σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Οι θεατές δεν είναι πια θεατές. Γίνονται συνδαιτημόνες και συνοδοιπόροι των καλλιτεχνών, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν ουσιαστικά τόσο τον ίδιο τον καλλιτέχνη όσο και το έργο του. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι δράσεις πραγματοποιούνται στο δημόσιο χώρο και σε χώρούς όπως σπίτια, καφενεία κτλ εγκαινιάζει μία νέα σχέση κοινού και καλλιτεχνών με την ίδια την πόλη.

Οι Δημιουργικές Συναντήσεις είναι τρεις ειδικές ενότητες μέσα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens – μία για το θέατρο, μία για το χορό και μία για το κουκλοθέατρο και το τσίρκο – κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιλεγμένες ομάδες και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους επισκέπτες του ΙΕΤΜ Athens μέσα από την προβολή βίντεο.
Χωρίζοντας το πρόγραμμα στις παραπάνω κατηγορίες, δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες από 50 ομάδες να παρουσιάσουν με διαφορετικούς τρόπους τη δουλειά τους στο διεθνές κοινό των επισκεπτών, καλύπτοντας ένα ποσοστό  60% των αιτήσεων για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens.

Συνολικά, το πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens παρουσιάζει μέσα σε τρεις ημέρες, Πέμπτη 17, Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 11 παραστάσεις, 12 Καλλιτεχνικές δράσεις (4 Συμπόσια, 5 Καφενεία και 3 Περιπάτους) και Δημιουργικές Συναντήσεις με 26 ομάδες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παραστάσεις

[Πράξη] 21-mneme, Συμπαραγωγή ομάδα χορού Πρόσχημα – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου

Eyes in the color of the rain, συμπαραγωγή ομάδα χορού Rootless Root – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε χορογραφία Λίντας Καπετανέα και Jozef Frucek

Mockob Celim, από την ομάδα Όχι Παίζουμε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη

Mothers, συμπαραγωγή ομάδα χορού ΖΗΤΑ – Φεστιβάλ Αθηνών 2012, σε χορογραφία Ίριδας Κάραγιαν

Self Storage, από την ομάδα Jukstapoz, σε χορογραφία Paul Blackman και Χριστίνας Γουζέλη

Spectacle, από την ομάδα Vasistas, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη

Αφανής Μνήμη, από την ομάδα Amorphy, σε σκηνοθεσία – χορογραφία Τζένης Αργυρίου

Γιοι και κόρες, από την ομάδα Sforaris, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

Μήδεια του Ευριπίδη, από την ομάδα +Δρόμος (ΣυνΔρόμος), σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κανακάρη

ΔΕΡΜΑ, από την ομάδα ΟΔC, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου

Ωραίοι σαν Βερολινέζοι, από την ομάδα Per-Theater-Formance, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη

Καλλιτεχνικές Δράσεις

Συμπόσια

«Αγγελιoφόροι» από την ομάδα Θέατρο Δωματίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άντζελα Μπρούσκου

«Η χρήση του χορού ως δομικού παραστασιακού στοιχείου στο σύγχρονο θέατρο», Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξης Αλάτσης

«Πριν και Μετά», από την ομάδα Yelp Dance Co. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα

«Το παιχνίδι της σιωπής» από την ομάδα ΕΝΤΕΚΑ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θεοδοσία Σουρέλου

Καφενεία

«Καταγράφοντας την κρίση». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

«Ουτοπία και Κακοτοπιά. Εγώ αν ήμουν… Θα». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κυριακή Σπανού με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών και καλλιτεχνών και ομάδων του σύγχρονου θεάτρου

Το μέλλον διαρκεί για πάντα. 10 χρόνια, Καλλιτεχνική επιμέλεια: blitz (Αγγελική Παπούλια, Γιώργος Βαλαής, Χρήστος Πασσαλής)

«Ζωντανές Τέχνες & Κοινωνική Αναταραχή: η περίπτωση της ελληνικής κρίσης», καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευγενία Τζιρτζιλάκη

«Το αύριο στο φλιτζάνι», καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζωή Δημητρίου

Περίπατοι

«Έρημη Χώρα», από την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ειρήνη Δράκου – Δημήτρης Μπίτος

«Μεταμόρφωση και Γελοιότητα», από την ομάδα OSMOSIS. Καλλιτεχνική επιμέλεια – ξεναγός: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Δημιουργικές Συναντήσεις
Δημιουργική Συνάντηση με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο

Συμμετέχουν οι ομάδες: Anima, Blind spot, Mag, Nova Melancholia, Oper(O), Violet Louise, Ενα συν Ενα ίσον Ένα, Θέατρο του Πανικού, Κώδικας, Όριο, Νίκη Ορφανού, Συνεργείο.

Δημιουργική Συνάντηση με το σύγχρονο ελληνικό χορό
Συμμετέχουν οι ομάδες: Carnation, Creo, Lemurius, Quasi Stellar,  Άρτεμις Λαμπίρη, Λούνα Παρκ, Εύα Πυρνοκόκη, Λία Τσολάκη

Δημιουργική Συνάντηση με το Κουκλοθέατρο και το Τσίρκο
Συμμετέχουν οι ομάδες: Equipoiz & Μαραζιώτης, Αντάμαπανταχού, Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», Κι όμως Κινείται, Κουκλοθέατρο Μέρλιν, Ομάδα Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου Πλεύσις.

Οι Δημιουργικές Συναντήσεις απευθυνονται μόνο στους συμμετέχοντες του ΙΕΤΜ Athens. Οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές δράσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, εφόσον οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί από τους συμμετέχοντες του ΙΕΤΜ Athens. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, η προπώληση εισιτηρίων θα ανοίξει στο ελληνικό κοινό στις 5 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να εγγραφούν σε λίστα προτεραιότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήρια κατά προτεραιότητα. Για να γραφτείτε στη λίστα προτεραιτότητα, κατεβάστε την ακόλουθη φόρμα, συμπληρώστε τη και στείλτε τη στο [email protected].

{filelink=16}