skip to Main Content
Η Busart

ΒusArt [basart] η ετυμολογία

Bus = 1. Λεωφορείο, δηλαδή το πιο λαϊκό μέσο μετακίνησης. 2. Στη γλώσσα των υπολογιστών, το “bus” είναι  μια λεωφόρος δεδομένων που συντονίζει τις υπομονάδες του ηλεκτρονικού υπολογιστή και κατ’ επέκταση τις βασικές του λειτουργίες

Art = τέχνη

 

H Busart είναι όλα αυτά! Μια λεωφόρος πολιτισμού στην οποία συναντιούνται οι καλλιτέχνες με τις πόλεις και οι κοινότητες με την καλλιτεχνική δημιουργία. Ένα κανάλι διασύνδεσης ανάμεσα στα τέσσερα αυτά στοιχεία, δομικές συνιστώσες κάθε πολιτιστικής πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να λειτουργήσει με προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Βασική αρχή που διέπει το σύνολο της δράσης μας είναι η Πολιτισμική Δημοκρατία, η ανασύσταση του πολιτισμικού κεφαλαίου, στο οποίο δεν αποσιωπάται καμία περιθωριοποιημένη και εκτοπισμένη φωνή.

Τι κάνουμε

Επενδύουμε στην Καλλιτεχνική Πολιτειότητα και την Κοινωνική Τέχνη (artistic citizenship & art of sociability) καθώς και στην Αισθητική της Φροντίδας για να ενδυναμώσουμε καλλιτέχνες και κοινότητες. 

Πιστεύουμε στην Ποιητική, την ιδιότητα δηλαδή της τέχνης να ποιεί και να μεταπλάθει τον κόσμο, μετασχηματίζοντας θετικά τις πόλεις και τις κοινότητες που τους δίνουν πνοή. 

Λειτουργούμε με βάση τον Glocal (Interlocal) χαρακτήρα της σύγχρονης πραγματικότητας, τη συνύφανση δηλαδή του πλανητικού με το τοπικό. Κατ’ επέκταση είμαστε αφοσιωμένες και αφοσιωμένοι στην εγγενή δυνατότητα των μικρών και μεσαίων πόλεων από μικρές κουκίδες στον γεωγραφικό χάρτη να εξελίσσονται σε διεθνή κέντρα πολιτιστικής ανάπτυξης.

Πώς το κάνουμε

Η Busart από την ίδρυση της το 2009 δραστηριοποιείται συστηματικά στους τομείς της ενδυνάμωσης, της επιμέλειας και παραγωγής έργων μεγάλης κλίμακας (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), της διεθνοποίησης και δικτύωσης καθώς και της επιμέλειας και καλλιτεχνικής παραγωγής στα πεδία των σύγχρονων παραστατικών και εικαστικών τεχνών μέσα από καλλιτεχνικά έργα, φεστιβάλ και συνεργασίες.

Αποτελεί μέλος σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων του χώρου, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ και το Διεθνές Δίκτυο για την Κινητικότητα των Καλλιτεχνών On the Move.

Ιστορικό 

  • Το διάστημα 2009 – 2011 η Busart σχεδίασε και υλοποίησε δομημένες επισκέψεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν (Γαλλία, 2009-2010) και το Fira Tarrega (Ισπανία, 2011) καθώς και σεμινάρια ενδυνάμωσης και διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή σκηνή. Τα προγράμματα απευθύνονταν σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου
  • Το 2013 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το IETM Athens, δηλαδή το  Plenary Meeting  του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 500 programmers και καλλιτέχνες από το εξωτερικό στην Αθήνα.
  • Το διάστημα 2014-2016 η Busart σχεδίασε και επιμελήθηκε τους δύο φακέλους υποψηφιότητας  της Ελευσίνας, που έδωσαν με ομόφωνη απόφαση στην πόλη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. 
  • Το 2022 και το 2023 σχεδίασε, επιμελήθηκε και υλοποίησε τις αντίστοιχες εκδόσεις της διεθνούς Συνάντησης Πολιτισμός 2030 στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
  • Μέσα στο 2023 σχεδίασε, επιμελήθηκε και υλοποίησε το πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων Capital Connections δίνοντας την ευκαιρία σε 20 καλλιτέχνες να λάβουν καθοδήγηση διάρκειας ενός έτους τους τομείς της διασύνδεσης με την Ευρωπαϊκή σκηνή σε συνεργασία με την Κέλλυ Διαπούλη και το On the Move, και της δραματουργίας σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη.
  • Το 2022 εκπόνησε την έρευνα στις παραστατικές τέχνες το Περιστέρι είναι φέτος στη μόδα εμπλέκοντας μέσα από την προφορική ιστορία την κοινότητα μοδιστριών του Περιστερίου
  • Το 2023 επιμελήθηκε και οργάνωσε την ομαδική εικαστική έκθεση Μυστήριο Θ’ δίνοντας το βήμα σε 14 φοιτητές/τριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών να παρουσιάσουν έργα, καρπό πολυετούς έρευνας στην πόλη της Ελευσίνας ενσωματώνοντας το βλέμμα μιας νέας γενιάς δημιουργών στο αισθητικό σύγχρονο αφήγημα της πόλης. 
  • Στα τέλη του 2023 ξεκίνησε το Ready Steady Go!, ένα 10μηνο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα /ταξίδι για 14 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού από τη Μεσόγειο σε συνεργασία με τους οργανισμούς Roberto Cimetta Fund, Liv.in.g (IT), Al Badil (TU) και Amuni (FR).

Ποιοι είμαστε

Οι δύο βασικοί συντελεστές της Busart, Κέλλυ Διαπούλη και Γιώργος Σκιάνης είναι επιμελητές, που ζουν και εργάζονται μεταξύ Ελευσίνας και Λάρνακας. 

Η Κέλλυ Διαπούλη από το 2016 ως το 2020 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (μετέπειτα 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) ενώ από το 2022 έως και σήμερα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Λάρνακας 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια πόλη. 

Ο Γιώργος Σκιάνης από το 2004 ως το 2017 ήταν υπεύθυνος των εικαστικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια, σε διοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας. Από το 2022 έως σήμερα είναι ο πρόεδρος της Busart.

Back To Top