skip to Main Content
Θ3. Συμμετοχικός σχεδιασμός & Δικτύωση

Η θεματική αυτή περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

1. Γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε; Η αποστολή και οι αξίες των πολιτιστικών οργανισμών / δράσεων

Είναι μάλλον σπάνιες οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε τους πολιτιστικούς φορείς / δράσεις ως «προσωπικότητες», ως ζωντανούς οργανισμούς με προσδοκίες και αξίες, «προσωπικότητες» που θέλουν να σχετισθούν με ανθρώπους και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Πολύ συχνά, όταν αναφερόμαστε στην «αποστολή» μας, τείνουμε να μπερδεύουμε το «γιατί» (κάνουμε αυτό που κάνουμε) με το «τι» (κάνουμε) ή το «πώς» το κάνουμε. Σε αυτό το εργαστήριο, μέσα από μία συμμετοχική διαδικασία, καλούμαστε να ξανασκεφτούμε την προσωπικότητα των πολιτιστικών οργανισμών ή / και των πρακτικών μας καθώς και το λόγο ύπαρξής τους. Αντλώντας παραδείγματα από διαφορετικές χώρες, θα εστιάσουμε στο γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε, τι μας οδηγεί, ποιες είναι οι αξίες που καθοδηγούν την πρακτική μας και πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Πώς αλλιώς μπορεί το κοινό που ισχυριζόμαστε ότι υπηρετούμε να μας εμπιστευθεί και να αναπτύξει μια μακροχρόνια και σταθερή σχέση μαζί μας; Πώς αλλιώς μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που επιθυμούμε;

Συντονισμός: Μαρία Βλάχου, Εκτελεστική Διευθύντρια στο Acesso Cultura (Πορτογαλία)

2. Για ένα ελληνικό δίκτυο περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης

Σε ένα συμμετοχικό εργαστήριο με το μεθοδολογικό εργαλείο του World Café, διερευνούμε τις δυνατότητες ύπαρξης ενός ελληνικού δικτύου περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης. Πάνω σε ποιες προϋποθέσεις, κοινές αρχές και ανάγκες δομείται η δημιουργία του; Ποια θέση λαμβάνει στο πεδίο του πολιτισμού, ποιά κενά καλύπτει και τι ρόλο καλείται να επιτελέσει ανάμεσα σε άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς; Πως μπορεί να λειτουργήσει και ποιες είναι οι πιθανές προκλήσεις με τις οποίες ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο;

Συντονισμός:
Πάνος Γκιόκας, CEO και συνιδρυτής της Mentor
Ευγενία Καββαδία, Συντονίστρια της «Συνάντησης Πολιτισμός 2030»

3. Ανοιχτός Χώρος

Πρόκειται για ένα φυσικό χώρο δικτύωσης και έμπνευσης όπου 20-25 επιλεγμένες/οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν γνωστή τη δουλειά στο κοινό μέσα από σύντομες παρουσιάσεις διάρκειας 5’. Στο προσκήνιο έρχονται ομάδες, καλλιτέχνες, φορείς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, εντάσσουν στη δουλειά τους συμμετοχικές μεθόδους και των οποίων η δημιουργική προσέγγιση εκφράζει έμπρακτα τις αξίες της φροντίδας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής ευημερίας. Στη συνέχεια, ο χρόνος θα αφιερωθεί σε μια ανοιχτή διαδικασία δικτύωσης με κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τις ομάδες / πρωτοβουλίες που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

4. Συμπεράσματα

Μετά από ένα εντατικό τριήμερο καλλιτεχνικών εργαστηρίων και ομάδων εργασίας που ανατροφοδοτούν τις σκέψεις και τη συζήτηση για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές συμμετέχοντες/ουσες, ομιλητές/τριες και καλλιτέχνες επιχειρούν μια συλλογική αποτίμηση της «Συνάντησης Πολιτισμός 2030». Ένας συντονιστής και ένας reporteur από κάθε ομάδας εργασίας παίρνουν τον λόγο και συνοψίζουν σε 5’ τα κυριότερα σημεία, ενθαρρύνοντας μας να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο που επιτελούμε στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, τη σχέση μας με τις κοινότητες σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας υπό το πρίσμα του καθολικού δικαιώματος στην πρόσβαση στον πολιτισμό και την τέχνη.

Βραδινές συναντήσεις

Στο τέλος κάθε ημέρας ερχόμαστε πιο κοντά με ένα ποτό στο δημοφιλέστερο πεζόδρομο της πόλης με θέα τον λόφο των Αρχαιοτήτων. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά και έχει συμβεί σε όλες και όλους μας οι καλύτερες ιδέες και οι πιο όμορφες συνεργασίες να έχουν προκύψει μέσα από μία χαλαρή συνάντηση με συναδέλφους σε ένα μπαρ.

Θ2. Reshape | Να ξαναμιλήσουμε για τις αξίες
Back To Top