skip to Main Content
Open Calls
OPEN CALL: Ready Steady Go! 

Προθεσμία υποβολής πλήρων αιτήσεων: 05/01/2024)

 

Το Ready Steady Go! είναι ένα 10μηνο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα /ταξίδι που υποδέχεται 14 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού από τη Μεσόγειο. Υλοποιείται από το Roberto Cimetta Fund σε συνεργασία με τους Liv.in.g (IT), Busart (GR), Al Badil (TU), Amuni (FR).

Μέσω βιωματικών εργαστηρίων, διαδικτυακών συναντήσεων ανάπτυξης ικανοτήτων και δύο διεθνών συναντήσεων, στο Παλέρμο (Ιταλία) και στην Ελευσίνα (Ελλάδα), το Ready Steady Go! στοχεύει στην υποστήριξη καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού με σκοπό τον εντοπισμό και την υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης και διεθνούς κινητικότητας  με ορίζοντα την ενίσχυση της πρόσβασής τους στη διεθνή σκηνή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της πρόσβασης των συμμετεχόντων στη διεθνή σκηνή με σκοπό την προώθηση της καριέρας τους. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– 3 διαδικτυακές συνεδρίες ανάπτυξης ικανοτήτων
– ένα εργαστήριο 4 ημερών στην Ιταλία
– τελική συνάντηση 4 ημερών στην Ελλάδα
Με στόχο την προώθηση της κινητικότητας χωρίς αποκλεισμούς, η παρούσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων είναι αφιερωμένη σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ένα κατάλληλο σχέδιο που περιλαμβάνει διεθνή κινητικότητα εντός και εκτός της περιοχής τους, προσφέροντας χώρο για συζήτηση και πρακτικά εργαλεία.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή έως τις 5 Ιανουαρίου 2024, σε όλους τους αιτούντες και τις αιτούσες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ
1. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από άτομα (όχι οργανισμούς) ηλικίας κάτω των 30 ετών που γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.
2. Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες (ερμηνευτές, δημιουργούς, εκπαιδευτές) ή επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα (διοργανωτές, διαχειριστές έργων). Η πρόσκληση απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε ανεξάρτητους οργανισμούς, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή στον δημόσιο τομέα.
3. Οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να έχουν την έδρα τους σε χώρες της Μεσογείου. Περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ) και χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία, Αίγυπτος, Τουρκία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Συρία).
4. Οι υποψήφιοι πρέπει να εδρεύουν σε “απομακρυσμένες περιοχές”, δηλαδή σε περιοχές που δεν είναι καλά ενταγμένες στα διεθνή κυκλώματα. Για το έργο Ready, Steady, Go!, οι “απομακρυσμένες περιοχές” αντιστοιχούν σε:

– Για τις χώρες της ΕΕ: νησιά, αγροτικές περιοχές και πόλεις με λιγότερους από 80 000 κατοίκους
– Στην παρούσα πρόσκληση, όλες οι άλλες χώρες (Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή) ορίζονται ως “απομακρυσμένες περιοχές”.
– 10 συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τις ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρονται παραπάνω και 4 συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αναφέρονται παραπάνω.
5. Οι υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν ένα καλλιτεχνικό/πολιτιστικό έργο που λαμβάνει χώρα στην επικράτειά τους και στο οποίο θα εργαστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο συνεπάγεται διεθνή κινητικότητα από/προς την επικράτειά τους:
Το σχέδιο κινητικότητας μπορεί να είναι:
– η προετοιμασία ενός καλλιτεχνικού/πολιτιστικού έργου (φεστιβάλ, συμπαραγωγή, έργο που περιλαμβάνει διεθνή σύμπραξη…),
– η συμμετοχή σε μια έρευνα ή σε μια διαμονή,
– η συμμετοχή σε μια συνάντηση με καλλιτέχνες ή επαγγελματίες με στόχο τη δικτύωση με πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς και αναπτυξιακούς φορείς,
– ένα σχέδιο καλλιτεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης/εκπαίδευσης (πρακτική άσκηση, masterclasses, ανταλλαγές, ταξίδια σπουδών)
Η αίτησή τους πρέπει να αναφέρεται σε έναν καλλιτεχνικό κλάδο ή μια πολιτιστική δράση:
– Διαχείριση, διαμεσολάβηση, πολιτιστική πολιτική,
– σύγχρονες παραστατικές τέχνες: θέατρο, χορός, μουσική, τσίρκο και τέχνες του δρόμου, κουκλοθέατρο

– εικαστικές τέχνες, φωτογραφία, κινηματογράφος, ψηφιακές τέχνες, σχεδιασμός,
– γραφή, δραματουργία, αφήγηση ιστοριών, ποίηση,
– διεπιστημονικά έργα.
6. Η αίτηση πρέπει να είναι πλήρης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες/επαγγελματίες του πολιτισμού: όσοι εργάζονται σε ανεξάρτητους οργανισμούς ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
2. Η αίτηση πρέπει να παρουσιάζει με σαφήνεια το καλλιτεχνικό/πολιτιστικό σχέδιο, τα κίνητρά και τις προσδοκίες που πηγάζουν από αυτό
3. Το έργο πρέπει να συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην τοπική και μεσογειακή πολιτιστική ανάπτυξη από μια βιώσιμη προοπτική. Οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν τοπικές πρωτοβουλίες και να συμβάλουν στην πολιτιστική ζωή της περιοχής τους. Πρέπει να δεσμευτούν να μεταδώσουν όσα έμαθαν και να μοιραστούν τη δικτύωσή τους με άλλους καλλιτέχνες και επαγγελματίες γύρω τους
4. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων και να ανταλλάσσουν απόψεις με τους συναδέλφους τους. Με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο, το πρόγραμμα αυτό θα προωθήσει την εμπειρία και τους πόρους των συμμετεχόντων, καθώς και τη μάθηση από ομοτίμους.
5. Για να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων και η πολυμορφία, το Ready Steady Go! ενθαρρύνει τους υποψηφίους ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τουλάχιστον 50% γυναίκες υποψήφιες.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
Θα καλυφθούν όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
– Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων
– Ταξίδι, βίζα, διαμονή (σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια, ξενοδοχεία ή διαμερίσματα) και γεύματα για τα επιτόπια εργαστήρια και τις συναντήσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Οι επιλεγέντες υποψήφιοι πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν σε όλες τις συνιστώσες του προγράμματος (3 εικονικές συνεδρίες, ένα τετραήμερο εργαστήριο στη Σικελία της Ιταλίας (περίπου 15-19 Απριλίου) και μια τετραήμερη τελική συνάντηση στην Ελευσίνα της Ελλάδας (προγραμματίζεται τον Οκτώβριο, tbc). Θα συμβάλουν επίσης σε μια εμπεριστατωμένη δημοσίευση μελετών περιπτώσεων που αφορούν την κινητικότητα στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
– Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο και να υποβάλουν την πρότασή τους για το σχέδιο, σε γραπτή μορφή.
– Πρέπει επίσης να προστεθεί βιογραφικό σημείωμα (2 σελίδες το πολύ). Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στα αγγλικά
– Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στο έντυπο.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, στις 3 μ.μ., θα διοργανωθεί ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση της πρόσκλησης και την απάντηση των ερωτήσεών σας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι ευπρόσδεκτοι. Παρακαλείστε να ελέγξετε τις ιστοσελίδες των εταίρων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον σύνδεσμο για να συμμετάσχετε στη συνάντηση.

Μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους εταίρους του έργου, θα επιλέξει 14 συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 (προθεσμία υποβολής πλήρων αιτήσεων: 05/01/2024).
Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις, παρακαλούμε στείλτε απευθείας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : cimetta@cimettafund.org

Κάνε αίτηση εδώ

Call for Applications – Ready, Steady, go! (google.com)

Back To Top