skip to Main Content
Ready Steady Go!
Ένα τετραήμερο εργαστήριο στο Παλέρμο | Ready Steady Go! | 15-19 Aπριλίου 2024

3 ημέρες γεμάτες χαρά και υπέροχη ενέργεια, ένα σημαντικό ξεκίνημα

Το τετραήμερο εντατικό εργαστήριο του προγράμματος πολιτιστικής κινητικότητας erasmus + Ready Steady Go!, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Απριλίου, ήταν η πρώτη πραγματική συνάντηση των 14 συμμετεχόντων και των 4 εκπροσώπων του φορέα υλοποίησης και των εταίρων. Η δράση, η οποία φιλοξενήθηκε από το Roberto Cimetta Fund, τον επικεφαλής οργανισμό του Ready Steady Go! στις εγκαταστάσεις του Institut français, περιελάμβανε 6 εντατικές και ειδικά σχεδιασμένες συνεδρίες ανάπτυξης ικανοτήτων και 3 πολιτιστικές επισκέψεις στην πανέμορφη πόλη του Παλέρμο.

Μια ποικιλόμορφη ομάδα επαγγελματιών του πολιτισμού και καλλιτεχνών από τη Σερβία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, την Eλλάδα, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, εκπροσωπώντας διαφορετικούς  κλάδους από την εκπαίδευση στον πολιτισμό, το τσίρκο, τη φωτογραφία, τα φεστιβάλ έως τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, μοιράστηκαν εμπειρίες από την επαγγελματική τους πραγματικότητά, διερευνώντας φόβους και προσδοκίες, κοινό έδαφος όσον αφορά τις αξίες και τις προκλήσεις, ερωτήματα, δισταγμούς και λύσεις σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι κριτικές προσεγγίσεις ήταν ευπρόσδεκτες και από την πρώτη στιγμή διαμόρφωσαν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εκφράστηκαν ελεύθερα και αντιμετώπισαν ευαίσθητα ζητήματα με ειλικρίνεια και φροντίδα.

Ήταν μια ακόμα απόδειξη της σημασίας της φυσικής συνάντησης «στο πεδίο» και μια υπενθύμιση ότι ο πολιτισμός, οι φρέσκες ιδέες και τα καινοτόμα έργα αναδύονται εκεί όπου οι άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια, συνεργάζονται μεθοδικά και προχωρούν βήμα προς βήμα για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Τα εργαστήρια περιλάμβαναν τρεις ενότητες αφιερωμένες στην προσέγγιση της κινητικότητας ως κοινωνικού γεγονότος, στην παρουσίαση του οικοσυστήματος στο οποίο λαμβάνει χώρα η κινητικότητα και, τέλος, στην ανάπτυξη των σχεδίων κινητικότητας των συμμετεχόντων.

Μια ειδική ενότητα αφιερώθηκε την πράσινη κινητικότητα και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικές ανισότητες, ιδίως μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών, αμφισβητούν τον στόχο της βιωσιμότητας. Καθώς το έργο επικεντρώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή σε νησιά και αποκεντρωμένες πόλεις μεσαίου πληθυσμιακού μεγέθους, όλοι και όλες είχαν να μοιραστούν μια ιστορία για το ταξίδι τους στο Παλέρμο και για το πώς η πρόσβαση στην καλλιτεχνική κινητικότητα αποτελεί πρόκληση για την ανάπτυξη της καριέρας τους.

Στόχοι του εργαστηρίου

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η διερεύνηση και η εμβάθυνση στον όρο και τα κεντρικά θέματα κινητικότητας σήμερα. Η κινητικότητα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα έργο και ένα ουσιαστικό συστατικό της ζωής των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού, και κατά συνέπεια είναι συνυφασμένη με πολλές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταβλητές, χωρίς να χάνει τον καθολικό και θεμελιώδη χαρακτήρα της.

Το εργαστήριο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσουμε την ποικιλία των απομακρυσμένων περιοχών, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρουν στην καριέρα των καλλιτεχνών και των φορέων του πολιτισμού, μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων από την πολιτιστική και καλλιτεχνική σκηνή της Σικελίας. Τέλος, προσέφερε υποστήριξη σε μια νέα γενιά φορέων πολιτισμού και δημιουργών για να αναπτύξουν το έργο τους, εστιάζοντας σε αυτό που έχουν και όχι σε αυτό που χρειάζονται, το οποίο συνήθως είναι πιο προφανές.

Πολιτιστικές επισκέψεις

Δύο πολιτιστικές επισκέψεις στην Cantieri Culturali alla Zisa και στην πόλη του Παλέρμο ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κάθε ημέρας, εμπνεύοντας τους συμμετέχοντες και τροφοδοτώντας τους με σκέψεις και ιδέες που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Η περιήγηση στην Cantineri με επικεφαλής την Judith Testault, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παλέρμο, συνδιοργανωτή φορέα της συνάντησης, ανέδειξε σημαντικές περιπτώσεις αποκεντρωμένης πολιτιστικής δραστηριότητας. Σήμερα, το Cantieri Culturali alla Zisa είναι ένας τόπος παραγωγής πολιτιστικής αξίας που γεννήθηκε από ένα πειραματικό μοντέλο αστικής και ανθρώπινης αναγέννησης. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό υβριδισμού μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών, φιλοξενώντας 32 ενεργούς χώρους πολιτισμού.

Η ομάδα είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει το παλίμψηστο του Παλέρμο μέσω ενός περιπάτου στην πόλη, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Open Paesaggi» με οδηγό την αρχιτεκτόνισσα Lucia Pierro. Η περιήγηση διήλθε από κεντρικές πλατείες και μνημεία, σημαντικές στιγμές της βυζαντινής, ισλαμικής και δυτικής/καθολικής/ιταλικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας της πόλης, συνάντησε την «Église», μια φωτογραφική κολεκτίβα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατέληξε στο Μουσείο Κουκλοθέατρου Antonio Pasqualino.

Στο τέλος της συνάντησης, τα συμμετέχοντας άτομα είχαν την ευκαιρία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με 10 καλλιτέχνες της περιοχής για άμεση επικοινωνία, ερωτήσεις και απαντήσεις και καθοδήγηση. Οι Sabino Civilleri, Giuseppe Provenzano, Lina Prosa, Simona Scaduto, Frida Morrone, Valentina Mantarali, Letizia Gullo, Alberto Biondo, Clelia Bartoli, Lucia Pierro μοιράστηκαν με ειλικρίνεια τις πρακτικές, τις συστάσεις, τα εργαλεία και τα μυστικά τους σε μια ενότητα που αποδείχθηκε ότι ήταν από τις αγαπημένες συνεδρίες της συνάντησης συνολικά.

Επόμενη συνάντηση στην Ελευσίνα

Οι συμμετέχοντες έφυγαν από το Παλέρμο με νέες συμμαχίες. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν για την εξέλιξή των έργων τους και σχεδίασαν στρατηγικά τα επόμενα βήματά, διαμορφώνοντας έναν οδικό χάρτη των έργων τους για τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι την επόμενη και τελευταία συνάντησή μας, τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ελευσίνα.

– – – – – – – – –

Το Ready Steady Go! είναι ένα 10μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/ταξίδι που υποδέχεται 14 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού από τη Μεσόγειο..

Back To Top